Skip to main content

Trăim o perioadă de modificări legislative care vin în avalanșă și care afectează foarte mult activitatea practicienilor în insolvență, a instanțelor de judecată

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Constanța, pe 28 iunie 2019, cu dna Simona Miloș, președinte INPPI. Dna Miloș, final de sezon al acestor evenimente pe insolvență și, de asemenea, al evenimentelor regionale de insolvență organizate în parteneriat cu INM. Ce rezultate aduce pentru practicienii în insolvență această întâlnire, aceste evenimente care se organizează la nivel național?

Simona Miloș: În primul rând bine te-am regăsit, Nicolae! Suntem, într-adevăr, înainte de vacanță, după un șir de evenimente organizate în acest parteneriat, care este nu numai extrem de util, dar și necesar. Pentru că nu trebuie să abandonăm dialogul inter-instituțional, trăim o perioadă de modificări legislative care vin în avalanșă și care afectează foarte mult activitatea practicienilor în insolvență, a instanțelor de judecată. Asistăm cu toții la soluții de practică judiciară neunitară și este absolut necesar să menținem viu acest dialog inter-instituțional și să ne exprimăm cu toții punctele de vedere vizavi de aceste modificări legislative care ne afectează pe toți.

Nicolae Cîrstea: Cu ce ar trebui să plece de la aceste întâlniri un magistrat, un judecător, pentru activitatea lui profesională și pentru, practic, tot ceea ce înseamnă, până la urmă, această analiză a insolvenței?

Simona Miloș: Cu o conștientizare a faptului că există probleme, că există disfuncționalități. Ne propunem să punem întrebări, nu neapărat să identificăm în acest moment răspunsuri, dar e de datoria noastră să semnalăm că există disfuncționalități, mai ales în modalitatea de implementare a modificărilor legislative aduse prin Ordonanța 88 și care a creat o avalanșă de executări silite la nivel național, care afectează deopotrivă mediul juridic, dar și mediul antreprenorial. Deci cred că concluzia este aceea că trebuie, cu toții, să semnalăm că există aceste probleme, pentru a putea fi în măsură să identificăm eventuale soluții pe parcurs.

Nicolae Cîrstea: Ce beneficii aduce pentru un practician în insolvență participarea la aceste evenimente, conferințe, întâlniri profesionale?

Simona Miloș: Înțelegerea perspectivei magistratului; și viceversa. Magistratul trebuie să înțeleagă problemele economice cu care un practician se confruntă, pentru că, spre deosebire de alte domenii, dialogul dintre practicianul în insolvență, care de cele mai multe ori este economist, trebuie să existe între ei și magistrați, care aplică niște prevederi legale. Trebuie să înțelegem, cu toții, perspectiva celorlalți.

Nicolae Cîrstea: Care sunt așteptările Simonei Miloș de la modificările legislative care vor urma, de la legislația, până la urmă, în această materie?

Simona Miloș: Sper să reușim ca, prin aceste evenimente, să atragem atenția că sunt anumite probleme și să le remediem. Pentru că este esențial pentru un mediu economic sănătos, nu neapărat pentru activitatea practicianului în insolvență, dar și pentru mediul antreprenorial. Numai așa vom putea avea un mediu de afaceri sănătos, remediind aceste probleme și disfuncționalități. Sunt optimistă.

Nicolae Cîrstea: Felicitări, la acest final de sezon, pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, începând din toamnă! Felicitări pentru această colaborare, până la urmă, și cred că sala arhiplină de ici, de la Constanța, ca și sălile arhipline din alte locații din țară spun foarte mult despre cât de necesare sunt aceste întâlniri și aceste discuții.

Simona Miloș: Mulțumesc și sper ca această colaborare să continue.