Skip to main content

La mulți ani tuturor practicienilor în insolvență!

Cu ocazia Zilei Practicianului în Insolvență, Consiliul Național de Conducere al UNPIR vă adresează felicitări sincere pentru profesionalismul și dedicația cu care vă îndepliniți responsabilitățile zi de zi, în fața provocărilor și constrângerilor mediului de afaceri românesc. Anul acesta împlinim un sfert de veac de profesie, ținând cont de prima reglementare a activității noastre (Ordonanța 79 din 30 august 1999 privind organizarea activității practicienilor în reorganizare și lichidare).

Într-un context global dificil, marcat de multiple incidente (criza financiară din 2008-2009, criza economică și de sănătate declanșate ca urmare a Pandemiei Covid-19 și tensiunile resimțite ca urmare a acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei), s-a produs o transformare profundă a societății și a perspectivei economice, iar acest moment special ne oferă prilejul să reflectăm la importanța și complexitatea rolului nostru în cadrul mediului economic național.

Din nevoia de adaptare, ecosistemul de afaceri a înțeles cultura celei de-a doua șanse, iar în acest cadru nou, nevoia de restructurare și prevenție poate elimina stigmatul procedurii insolvenței. Legislația insolvenței, inclusiv procedurile de restructurare, oferă acum cadrul necesar funcționării normale economiei și asigurării unui climat optim.

Este momentul ca profesia de practician să se îndrepte spre o nouă etapă, aceea care să pună în prim plan salvarea afacerilor viabile și încurajarea spiritului de negociere, anticipând necesitățile mediului de afaceri. Șansa de supraviețuire a companiilor este cu atât mai mare cu cât acestea apelează mai rapid la procedurile de restructurare, reorganizare, la semnalele de avertizare oferite de legislația specifică procedurilor moderne de insolvență.

Experiența dobândită de-a lungul a 25 de ani de profesie, pregătirea profesională adaptată provocărilor mediului de afaceri, legislația modernă și constant îmbunătățită, precum și toate instrumentele digitale create pentru a facilita valorificarea activelor aflate în portofoliul de insolvență (licitatii-unpir.ro), organizarea de licitații publice online (licitatii-insolventa.ro) și gestiunea eficientă a dosarelor de insolvență (unpir.ro/sedis), contribuie nu doar la salvarea și restructurarea afacerilor, ci și la dezvoltarea pieței de insolvență și a economiei românești.

Privind către viitor, avem toată încrederea că vom reuși să schimbăm tiparele ideii de culpă a falitului și percepția asupra debitorului insolvent, prin perseverență și înțelegerea profundă a legăturilor dintre legislație, etică și sustenabilitate economică.

Rămânem alături în eforturile constante de păstrare a standardelor înalte ale profesiei noastre.

Vă oferim un curs gratuit acreditat INPPI în această zi de sărbătoare și vă urăm un sincer La Mulți Ani!