Skip to main content

Interviu cu Niculae Bălan în cadrul Congresului UNPIR

Cristi Pavel – Bună ziua, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, Universul Juridic este onorat să participe la finalul Congresului al 15-lea al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România. Avem plăcerea și onoarea să-l salutăm la finalul acestei zile pe președintele UNPIR, domnul Niculae Bălan. Bine ați venit și ne bucurăm să fim aici alături de dumneavoastră. 

Niculae Bălan – Mulțumesc!

Cristi Pavel – Sunteți din 2016 președintele UNPIR, singura structură profesională de nivel național care reprezintă și reglementează profesia de practician în insolvență. E firesc să vă întreb, este această demnitate o provocare, o povară dincolo de răspunderile majore pe care le aveți? 

Niculae Bălan – Vă mulțumesc pentru interesul pe care am reușit să îl împingem cumva în media. Aș vrea să zic că este al 25-lea Congres și suntem obișnuiți cu provocările. Avem un mediu în care am reușit să rezolvăm cazuri, să spunem, deosebit de complexe în materie de insolvență. Sunt realizări ale colegilor mei care au fost foarte bine recepționate de mediul de afaceri, mediul economic și mergem înainte. 

Cristi Pavel – Care ar fi concluziile care s-au formulat la finalul acestui al 25-lea Congres al UNPIR? Practic, ce concluzie generală, cu ce idei formulate pleacă colegii de la acest eveniment? 

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor
Niculae Bălan – Da. Mă bucur că a fost un congres care s-a desfășurat în condiții deosebite. Am avut o ordine de zi, am parcurs ceea ce aveam de hotărât acolo și avem, ca de obicei, un set de propuneri de modificare a statutului profesiei noastre, care să ne permită să lucrăm mai eficient. N-au fost probleme deosebite în această zi. Suntem afectați, să spunem, de propunerile de modificare inițiate în domeniul fiscal, inițiate de guvern, dar o să reușim să supraviețuim. 

Cristi Pavel – Da, chiar voiam să vă întreb despre acest subiect pentru că, așa cum știm, guvernul și-a asumat răspunderea pentru aceste noi măsuri. Urmează să vedem ce se va întâmpla. Ca o concluzie a scurtei noastre discuții, care ar fi prioritățile în profesie pe termen scurt și mediu? 

Niculae Bălan – Avem, într-adevăr, o problemă legată de promovarea pre-insolvenței. Avem un cadru legislativ care ne permite să lucrăm cu eficiență în domeniul acesta. E vorba de Legea nr. 216 de anul trecut, însă avem o mare problemă în finanțarea procedurilor, pentru că băncile au norme specifice și fiecare avansare de sume, să spunem, generează un provizion care le afectează rezultatul financiar. Deci, din punctul acesta de vedere, avem o lege bună, dar o finanțare proastă. Ei sunt de acord să vină alături de noi, de creditori, ca să rezolvăm o serie de cazuri, dar, atât timp cât vorbim tot de insolvență, toate aceste prevederi sunt cuprinse în Legea nr. 85 care se referă la insolvență. Ei își mențin punctul de vedere acoperit, să spunem, de prevederile Băncii Naționale. Vrem să inițiem discuții și să vedem ce se poate face. Asta este cea mai mare problemă de actualitate, ce se poate face, pentru că nu este normal să avem un cadru juridic reglementat și care să ne permită să obținem rezultate deosebite și să nu putem să avansăm, pentru că avem un obstacol pe care nu putem să-l depășim și nu depinde de noi. Aceasta ar fi cea mai importantă, în rest pregătirea profesională funcționează foarte bine. Apropierea de mediul de afaceri este dificilă, pentru că ei nu au încredere. Voi știți să faceți lucruri care ne ajută, dar nu avem o finalitate și asta ne complică existența, deci din motivul acesta nu vine spre noi. Încercăm, deci au fost seminarii, au fost conferințe în care mediul de business a fost prezent și ne-au întrebat foarte concret, câte cazuri ați avut în care o bancă a finanțat ceva într-o procedură de insolvență? Nimic. Cum vreți să vină oamenii de afaceri, atunci când nu au o conjunctură, un mediu care să-i susțină, să le mențină interesul? Deci, astea ar fi lucrurile importante. 

Cristi Pavel – Este foarte important că am reușit să extragem câteva idei, câteva concluzii de pe urma acestei zile. Nu putem să încheiem scurta noastră discuție decât urându-vă succes în anii care urmează. Urmează un an foarte complicat, marcat de un set de alegeri, există inflație, există război la graniță, sunt multe probleme care afectează întreaga societate. Vă dorim succes și toate cele bune, mulțumim tare mult!

Niculae Bălan – Mulțumesc, mulțumesc, o zi bună!