Skip to main content

FOTO - UNPIR Filiala București a aniversat ”20 de ani de profesionalism în profesie”

Cu un eveniment organizat pe durata a două zile în stațiunea montană Sinaia, filiala București a Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România a sărbătorit împlinirea a 20 de ani de la înființare, în compania unor prieteni și colegi ai profesiei din mediul de afaceri, politic și academic.

Evenimentul s-a încheiat cu o gală, care va fi prezentată într-un articol separat. 

Vineri, 21 februarie, au fost întâmpinați invitații, au ținut discursuri câțiva dintre invitații speciali și a început sesiunea de prezentări tehnice cu materiale furnizate de prof. univ. dr. Augustin Fuerea, formator INPPI și de dr. Nicoleta Țăndăreanu, formator INM.

Cătălin Dascăl

Președintele UNPIR Filiala București, Av. drd. Cătălin Andrei Dascăl a deschis evenimentul, cu un discurs în care a spus:

”Eu sunt optimist cu privire la viitorul acestei profesii. Tot timpul există preocupare în rândul nostru să găsim soluții practice și teoretice și să venim în procesul de legiferare pentru a îmbunătăți ceea ce înseamnă acest mediu economic în care profesia trebuie să activeze. Acest lucru nu e ușor, dar nu e nici foarte greu. Dacă acționăm ca o forță unită, cu siguranță reușim.

Au fost multe lucruri care s-au întâmplat, poate nu tocmai bine din punct de vedere al legislației, însă le-am surmontat pe toate. (…) Am căutat tot timpul să arătăm că suntem un partener, atât al justiției, cât și al mediului economic. Ceea ce trebuie să facem mai departe este să ne mutăm într-un plan care să fie de natură a educa ceea ce înseamnă antreprenoriatul. (…) Lucrurile vor evolua într-un sens în care profesia noastră va putea să fie cea care oferă această educație antreprenorială, în care agentul economic să apeleze înainte de starea de insolvență la o consultanță care să ajute la redresarea activității.”

Nic Bălan

Ulterior a luat cuvântul Nic Bălan, președintele UNPIR, spunând:

”De multe ori am fost percepuți negativ, pentru că cei din Executiv considerau că societățile mari, cu capital de stat, sunt conduse bine și nu au cum să dea faliment, iar rolul nostru e cumva marginal. Viața ne-a arătat că lucrurile nu stau chiar așa, și sunt societăți mari care au nevoie de noi. Ne-am îndeplinit mandatul. (…)

În activitatea noastră de multe ori a trebuit să intrăm într-un gen de conflict cu organisme importante. (…) Cei care au avut dosare importante au avut și probleme mari. Cei care nu au avut dosare importante pot să aibă, viitorul e al lor.”

Invitații de onoare

 

Smaranda Angheni

”Particip cu bucurie la acest eveniment aniversar! Într-adevăr profesia a evoluat, într-adevăr ați răspuns tuturor provocărilor și în primul rând provocărilor de ordin legislativ. În permanență ați fost nevoiți să faceți față reglementărilor care nu de puține ori v-au pus în dificultate ca practicieni și ne-au pus în dificultate ca teoreticieni” – Prof. univ. dr. Smaranda Angheni, Rectorul Universității Titu Maiorescu.

mt

”Profesia dumneavoastră, ca și a noastră, se confruntă cu aceleași provocări, cu o lege tehnică procedurală, pe care trebuie să o respectăm cu o anumită strictețe, ne confruntăm cu acest tsunami de dispoziții legislative din toate domeniile: civil, comercial, GDPR, spălarea banilor, contabilitate, fiscalitate… cărora cu greu le facem față. (…) Peste toate aceste lucruri ne trezim uneori că avem realități care nu sunt reglementate juridic sau, din potrivă, realități în care avem o dublă reglementare juridică și nu știm care dintre ele este mai importantă și pe care să o aplicăm cu prioritate, sau avem reglementări pe jumătate, iar pe lângă toate aceste provocări științifice profesionale, mai avem și provocările care țin de organizarea birourilor, cabinetelor, societăților pe care le conducem ca profesie liberală, și toate acestea ne demonstrează că activitățile noastre sunt supuse unor exigențe din ce în ce mai sporite.” – Conf. univ. dr. Manuela Tăbăraș, Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu.

”S-a vorbit aici despre tsunami legislativ, avalanșă legislativă, aveți perfectă dreptate. Eu sunt unul dintre cei care s-au opus acelui split TVA, care mi s-a părut că, în mod inutil, complică activitatea oamenilor de afaceri. Am spus în mai multe ocazii publice că oamenii de afaceri nu au nevoie să fie descurcați, au nevoie să nu fie încurcați. (…)

sl

Avem toată deschiderea pentru a reglementa în domeniile în care dvs. profesați. Ușa comisiei de buget finanțe este deschisă tuturor și vă asigur că toate deciziile grele, toate legile pe care le-am votat acolo sau asupra cărora am dat raport, au fost făcute după dezbateri largi, la care au participat toate părțile interesate” – Sorin Lazăr, deputat, președintele Comisiei de Buget Finanțe și Bănci din cadrul Camerei Deputaților.

nt

”Constituirea unei profesii care implică atât componenta personală cât și componenta profesională este un lucru extrem de greu. Presupune un drum cu foarte multe probleme, dar și cu foarte multe satisfacții. Dumneavoastră sunteți o profesie, un grup profesional care a reușit să parcurgă acest drum. Sunt convinsă că aveți multe împliniri în activitatea voastră, atât profesionale cât și personale, și sunt convinsă că vă mândriți cu ele. Drumul dvs. va continua și veți întâmpina multe nedreptăți și aș vrea să vă urez succes mai departe” – Dr. Nicoleta Țăndăreanu, formator INM și membru al Consiliului Științific INPPI.

af

”Sunt onorat, bucuros și încântat că sunt aici la această aniversare, împreună cu dumneavoastră și toate acestea nu pot fi decât un motiv de profundă mândrie, pentru că în sală, de la prezidiu până în ultima bancă, găsesc foști studenți care au performat în profesiile domniilor lor” – Prof. univ. dr. Augustin Fuerea, Facultatea de Drept, Universitatea București.

ci

”Profit de acest moment pentru a-mi arăta susținerea în ceea ce privește această filială, această muncă ce se desfășoară și se duce zi de zi, această preocupare a celor care conduc filiala și, nu în ultimul rând, faptul că sunt un grup de profesioniști care ne preocupă în fiecare zi să performăm, fiecare în limita mandatului nostru. La o întâlnire aniversară de acest tip, lucrurile nu pot fi decât privite cu multă încredere în ceea ce privește ziua de mâine” – Cornel Ionașcu, președintele Instanței Superioare de Disciplină a UNPIR.

ib

”A fost un parcurs de 20 de ani, profesia aceasta a noastră a reprezentat o provocare, o provocare încununată însă de succes, de victorie, și că așa cum știm cu toții, victoria însăși nu înseamnă întotdeauna o bucurie. De multe ori te găsește obosit. Dar parcursul acesta, cu suișuri și coborâșuri, a însemnat pentru noi o luptă și o victorie. Am spus, însă, că pe noi nu ne-a găsit și nu ne găsește obosiți, pentru că suntem entuziaști să continuăm și să fim în continuare performanți, așa cum am fost în acești 20 de ani.

Am dorit să spun cu grație ”mulțumesc”, în primul rând că în acești 20 de ani am avut parte de o echipă excepțională. Nu sunt cuvinte golite de conținut. Nu poți exista într-o echipă și nu poți funcționa decât dacă împărtășești aceleași valori morale, educaționale, caracteriale, cu cei cu care ești ca într-o familie și cu care ești pus în situația să mergi înainte. Dovadă că noi am existat și am împărtășit aceste valori o reprezintă faptul că astăzi ne aflăm aici, în fața dumneavoastră” – Ileana Bustea, membru al consiliului de conducere UNPIR Filiala București.

Prezentările specialiștilor

Prima zi de evenimente s-a încheiat cu prezentările dlui. Fuerea și dnei. Țăndăreanu.

nb

”Vreau să plecăm cu ceva de aici. Vreau să plecăm cu informații care țin de faptul că există o legislație consistentă în materie, la nivel național, european și internațional. Veți constata că nu întâmplător am ierarhizat așa legislația. Avem și o jurisprudență bogată” – a spus prof. Fuerea în deschiderea prezentării.

”Doresc să aduc în atenția dumneavoastră câteva probleme legate de aplicarea articolului 75, aliniatul 1 și 2, din legea 85/2014, și anume suspendarea acțiunilor judiciare și extrajudiciare împotriva debitorului. Când am abordat problema, am crezut că voi termina foarte repede de rezolvat toate subiectele. Acum cred că din articolul 75, împreună cu 262, se poarte scoate o carte (groasă)”, și-a început dna. Țăndăreanu prezentarea.

În cea de-a doua zi de evenimente, sesiunea de prezentări a fost despărțită în două paneluri, moderate de av. Simona Miloș, președinte INPPI și, respectiv, dl. Cătălin Dascăl.

”Am învins în lupta cu o legislație efervescentă și mereu în schimbare, am reușit să echilibrăm lucrurile, este adevărat, dar cu un ecart de patru-cinci ani de la momentul la care aceste perturbări au apărut. Sentimentul meu este că lucrurile nu se opresc aici și de fiecare dată va trebui să facem față unor noi provocări legislative, pentru că este evident că de la momentul la care astfel de excese apar, trebuie să treacă și o perioadă de timp, în medie acești patru-cinci ani, până când lucrurile sunt remediate”, a declarat Simona Miloș la începutul evenimentului.

sm

Au urmat prezentările

Conf. univ. dr. Carmen Pălăcean, Universitatea Titu Maiorescu

Procedura de insolvență prin lichidarea activelor debitorului persoană fizică. Întocmirea tabelelor de creanță. Reglementări cuprinse în Legea nr. 151/2015, comparativ cu cele din Legea nr. 85/2014.

”Am ales ca temă procedura de insolvență prin lichidarea activelor debitorului. Avem o lege a insolvenței persoanelor fizice, intrată în vigoare de doi ani, așteptată de ani de zile, și care până la această oră încă nu a dat rezultatele la care ne-am fi așteptat”, a spus dna. Pălăcean.

cp

Asist. univ. dr. Lamya Diana Hărătău, Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu

Reflecții privind insolvența și bancruta frauduloasă

”S-a stabilit din punct de vedere evolutiv, al practicii desigur, din cele mai vechi timpuri, că nu doar acel negustor putea să se afle în acea situație de insolvență, ci și orice participant la procesul comercial, la relațiile comerciale, și astfel bancruta frauduloasă a venit spre 1887 în codul comercial român, și a fost definită și explicată alături de bancruta simplă.

Definiția a fost preluată și de Legea 85 din 2006. Ulterior, legiuitorul a extras din legislația privind insolvența aceste două infracțiuni și le-a introdus în Codul Penal. A fost o strategie de politică penală. A înțeles legiuitorul că îi dă mai multă importanță acestei infracțiuni dacă o va enumera în rândul infracțiunilor din Codul Penal și nu o va lăsa într-o lege cu dispoziții speciale, iar definiția a rămas aceeași.”

ldh

Asist. univ. dr. Adrian Hărătău, Universitatea Nicolae Titulescu

Prezentare ad-hoc a Deciziei Nr. 1 din 2020 pronunțată de ÎCCJ

”Știm cu toții un anumit principiu: penalul ține în loc civilul. Acest principiu, însă, a fost cumva extins mai mult decât trebuie, din punctul meu de vedere, în sensul că penalul ține în loc și insolvența. Mai mult, în activitatea practică am observat o extindere nepermisă a acestui principiu, în sensul că organele de urmărire penală aveau următoarea atitudine: ”nu mă interesează ce spune Legea 85. Suntem în cadrul unei proceduri penale, respectăm Codul de procedură penală, nu mă interesează altceva”. Astfel s-a ajuns la soluții care sunt în contradicție cu principiile care trebuie să guverneze această țară.”

ah

Prof. univ. dr. Marian Săcărin, ASE București

Provocări privind contabilitatea contractelor de leasing

”Mă bucur că am ocazia să prezint în fața dvs. câteva aspecte legate de contabilizarea contractelor de leasing. Veți vedea cum vedem noi, economiștii, contractele de leasing. Dar sunt convins că vă va ajuta și pe dvs., pentru că m-am uitat la art. 105 și art. 123 din Legea Insolvenței și sunt aspecte legate de analizarea creanțelor aferente contractelor de leasing.”

ms

Av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR

Denunțarea contractelor pentru cauza legală a deschiderii procedurii insolvenței. Principalele efecte cu privire la contractele încheiate de debitorul aflat în insolvență

”Voi face o mică inventariere a vieții practicianului în așteptarea motivării hotărârii de dezlegare a unor chestiuni de drept și a deciziilor Curții Constituționale. Le inventarieze deoarece e bine să le aveți, dacă veți avea nevoie.”

st

Av. dr. Andreea Deli-Diaconescu, membru al consiliului științific INPPI

Elemente de drept privat internațional în insolvență

”Prezentarea pe care am ales să o supun dezbaterii vine din o speță soluționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care vizează practic comportamentul petentului intern pe clauzele de tipul ipso facto, acele clauze prin care un contract surprins în derulare la data deschiderii procedurii este analizat din perspectiva faptului că starea de insolvență ar determina de fapt o cauză de culpă a debitorului care ar permite practic ieșirea din contract a co-contractantului.”

ad