Skip to main content

Discursul domnului Nic Bălan în cadrul Zilei practicianului în insolvență 2019 – Aniversare UNPIR 20 de ani

Nic Bălan: Bună ziua. Mă bucur să vă văd. Sunt prieteni dragi, colegi, colaboratori apropiați – mă bucur că ați găsit timp și v-a făcut plăcere să fiți alături de noi. Avem un eveniment deosebit, împlinim 20 de ani. În cifre o să vă spună mai bine dl profesor Fuerea, care apreciază altfel 20 de ani. Mi-a spus mie ce înseamnă 20, probabil că o să vă spună și vouă.

Avem printre noi invitați de prestigiu, o să-i menționez eu. Începe lista cu dl profesor Cărpenaru, dl Robert Cazanciuc, dl Ion Anghel – șef departament analiză economică, dna director Cristina Rotaru, dl Adrian Vascu – încă nu este, dl Dragoș Doroș, dl Ciprian Mihăilescu; dl prof. Robert Șova; dl Sorin Petre; colegul nostru Dorin Ciobanu; dl prof. Fuerea. Și cam atât la capitolul invitați.

O să conducă Nicolae (Cîrstea) partea introductivă și îi mulțumim de acum pentru efortul depus. 20 de ani înseamnă mult pentru noi. Nu-l văd pe dl Dimonie, dar l-am întâlnit… Și țin minte prima ședință de Consiliu Național de Conducere, a fost undeva la Ministerul Minelor, vă spun mai târziu cum arăta acolo. Bine că suntem astăzi aici și o mare parte dintre cei care au fost atunci cu noi în grupul de inițiativă este aici, în continuare. Mulțumesc!

**

Nicolae Cîrstea: În încheierea primei părți, aș vrea să-l rog pe dl președinte Nic Bălan să revină. Sigur că sunt și momente triste în viață și un prieten foarte apropiat al insolvenței – dl profesor Ion Turcu – a încetat din viață în această săptămână. Dle președinte, știu că ați avut o colaborare mulți ani, știu că v-ați cunoscut personal cu dl profesor Turcu…

Nic Bălan: …din păcate, dl profesor ne-a părăsit. A fost un om deosebit, a fost aproape de noi încă de la început. Era un fel de statuie, aveam foarte puțini colaboratori, foarte puțini oameni cărora să putem să le adresăm întrebări sau cu care să construim ceva.

Dl profesor poate că era ceva mai sobru, dar vreau să vă spun că era un om deosebit și poate că nu vă vine să credeți, spunea și bancuri, avea un umor extraordinar; și era foarte sensibil, deși aparent nu se vedea lucrul acesta; și era un om cu care puteai să discuți orice.

A îmbrățișat pe urmă și profesia de avocat și probabil că a înțeles mai bine ce înseamnă să fii în partea cealaltă și ce înseamnă să faci un compromis. Odată m-a și întrebat ceva de genul acesta, atunci când era magistrat – dacă am putea să facem un compromis în legătură cu ceva.

Deci profesorul Turcu a fost un deschizător de drumuri. Sunt foarte mulți dintre colegi pe care îi știa, pe care i-a îndrumat și, din păcate, nu mai este. Dacă vi se pare și dumneavoastră potrivit, aș vrea să păstrăm un moment de reculegere.