Skip to main content

Dascăl, UNPIR, într-o dezbatere europeană privind securitatea energetică: ”pentru noi este esențial să privim eficiența ca pe un mijloc de consolidare a transportului energiei electrice și a tranziției energetice”

Săptămâna trecută, la Parlamentul European, a avut loc conferința "Consolidarea securității energetice și cooperarea operatorilor de transport și de sistem din Europa de Est", unde Cătălin Andrei Dascăl, coordonatorul grupurilor de lucru din cadrul consiliului național de conducere (CNC) al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență (UNPIR), a fost unul dintre vorbitorii principali.

Evenimentul, organizat de transportatorul național de energie Transelectrica, a reunit experți din sectorul energetic, reprezentanți ai instituțiilor europene și lideri politici, pentru a discuta despre provocările și strategiile din domeniul energiei în Europa de Est.

Dascăl, care a fost numit în aprilie 2022 președinte al Consiliului de Supraveghere Transelectrica, a prezentat o perspectivă centrată pe necesitatea cooperării între statele est-europene în contextul energetic actual. El a subliniat importanța colaborării eficiente și a abordării strategice în cadrul regiunii.

„Subiectele pe care le-am dezbătut în cadrul acestei conferințe au generat idei și concluzii comune în scopul de a atinge un obiectiv comun. Suntem în această situație împreună și doar împreună putem realiza ceva semnificativ. Cu toate că avem în vedere inclusiv discuții despre eficiența managerială și costuri, pentru noi este esențial să privim eficiența ca pe un mijloc de consolidare a transportului energiei electrice și a tranziției energetice. În acest context, coordonarea investițiilor în rețelele energetice pe care le gestionăm devine crucială. Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să oferim mai multă energie în viitor, iar acest lucru necesită o amplă cooperare. Pentru buna îndeplinire a acestor planuri, ENTSO-E joacă un rol important în coordonarea aplicării codurilor de rețea pentru toți operatorii de transport, iar noi trebuie să continuăm să sprijinim această activitate a ENTSO-E, oferind toată încrederea asociației. În final, este important să acordăm o atenție deosebită asupra atragerii Fondurilor Europene și să avem în vedere faptul că majoritatea acestora sunt destinate Europei de Est”, a spus Dascăl.

Conferința a constituit o oportunitate importantă pentru discuții deschise și constructive, cu participarea a aproximativ 50 de delegați de rang înalt. Printre aceștia s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene, ENTSO-E, membri ai Parlamentului European și lideri din sectorul energetic est-european.

Prezența lui Cătălin Andrei Dascăl la acest eveniment internațional confirmă indirect angajamentul UNPIR în a aduce contribuții valoroase la discuțiile pe problematici strategice și în a promova dialogul și schimbul de cunoștințe la nivel internațional.

UNPIR este o structură utilitate publică ce reglementează în România profesia de practician în insolvență. Cei aproape 4000 de membri sunt organizați în cabinete individuale sau societăți și sunt arondați celor 35 de filiale pe care UNPIR le numără la nivel național.