Skip to main content

Alocuțiunea domnului Niculae Bălan în cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018

În cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018, din data de 25 mai 2018, domnul Niculae Bălan a dezvoltat unele chestiuni discutate în cadrul Congresului UNPIR 2018.

De asemenea, în calitate de președinte al UNPIR, domnul Niculae Bălan a fost întrebat de către realizatorul emisiunii, domnul Nicolae Cîrstea, care ar fi așteptările în privința noilor reglementări, ce și-ar dori UNPIR să se întâmple, din această perspectivă, în lunile următoare și în anul următor, până la un nou congres, precum și care ar fi modificările legislative pe care le așteaptă UNPIR pentru ca activitatea membrilor săi să fie mai bună.

Astfel, domnul Niculae Bălan a susținut următoarea alocuțiune:

„E bine că ați participat la ședința noastră. Avem în lucru o serie de modificări la Legea nr. 85/2014, Codul insolvenței, de care a vorbit domnul ministru. În practică, s-au adunat o serie de lucruri, care trebuie corectate. Unele sunt de natură tehnică și sunt relativ numeroase și altele care necesită și discuții.

Pe urmă, în legătură cu legea care reglementează profesia noastră, aici sunt doar câteva (n.n. modificări de efectuat) și am preluat sugestia pe care ne-a făcut-o: dacă sunt puține articole care trebuie modificate, să apelăm la altă procedură.

Avem, pe urmă, o relație în construcție cu ANAF, sunt câteva lucruri pe care vrem să le schimbăm acolo, există un ordin care a rezolvat niște probleme și a creat altele. N-au nicio vină, dar se întâmplă în felul următor: persoanele care vin – și la ANAF au fost schimbări ca niciodată, foarte multe și au avut și alte priorități –, persoane care au bunăvoință, au capacitate, dar nu au resurse interne.

Discuțiile pe care le avem au să clarifice prioritățile pentru fiecare și sperăm să avem un câștig pentru toată lumea. Modificările la care noi lucrăm, o parte dintre ele sunt aproape gata, ne gândim dacă o să fie transpusă în practică o directivă europeană și cum facem să nu lucrăm de două ori sau să nu lucrăm în gol. În șase luni, sau până la următorul congres, sigur, vom avea niște rezultate.

Domnul Stan Tîrnoveanu a spus deja câteva lucruri, dar despre echipă o să vă spun eu. Până la anul vrem să avem aceste modificări, dar preferăm să lucrăm și să realizăm ceva, decât să spunem că vrem să facem ceva ce probabil că nu depinde numai de noi, și să nu facem. Deci referitor la echipa pe care ne-am făcut-o, am avut privilegiul să aleg membrii din biroul executiv și munca este împărțită. Avem niște comisii de specialitate, avem un sistem de funcționare și am încercat să modernizăm comunicarea, să fim eficienți și să rezolvăm mai multe lucruri”.